13 Μαρ 2014

Ποιοι βάλλουν κατά της Π.Ε.Ν.Α και γιατί; Το έπος της κενής λογικής.




Του Σπύρου Καχριμάνη*

Το κείμενο που ακολουθεί, έχει ιστορικό χαρακτήρα. Αυτό που απασχολεί όσους αγαπάμε την Ελληνική γεωργία, είναι η ουσία και το έργο. Επειδή όμως κάποιοι βάλλουν κατά του κινήματος των νέων αγροτών, είναι απαραίτητο κάποια θέματα να μπουν στη θέση τους. Ξέρω ότι τους περισσότερους από σας δεν σας ενδιαφέρουν οι τυχόν προσωπικές κόντρες, σας ενδιαφέρει όμως σίγουρα η διαφάνεια και για το σκοπό αυτό γράφτηκε αυτό το κείμενο.

Το 1992, μαζί με μια ομάδα φίλων από την Αργολίδα δημιουργήσαμε την πρώτη Ένωση Νέων Αγροτών στην Ελλάδα και σιγά-σιγά το πρώτο δίκτυο οργανώσεων. Συμμετείχα ενεργά στην πορεία του εγχειρήματος μέχρι το 2001. Σταδιακά έχασα την άμεση επαφή, αλλά παρακολουθούσα συστηματικά τα τεκταινόμενα.
Όλοι γνωρίζαμε ότι τα τελευταία χρόνια, την τεχνική υποστήριξη της Π.Ε.Ν.Α. είχε αναλάβει ο κ. Δ. Μιχαηλίδης. Τον Ιούλιο του 2013 είδαμε μια εξαιρετικά σφοδρή επίθεση διά του Τύπου του κ. Δ. Μιχαηλίδη κατά της Π.Ε.Ν.Α. Την ίδια στάση κράτησε και η Agrenda.

Ζήτησα να ενημερωθώ από το νέο Δ.Σ. για τα πεπραγμένα, διότι είμαι μεταξύ αυτών που θίγονται από την δυσφήμιση της Π.Ε.Ν.Α. Ανακάλυψα την πλήρη διάλυση της οργάνωσης σε οργανωτικό, γραμματειακό, φορολογικό και λογιστικό επίπεδο. Βιβλία Γ.Σ. και Δ.Σ. κενά. Χωρίς φορολογικές δηλώσεις για 3 χρόνια και χωρίς φορολογική ενημερότητα. Εξώδικα που ζητούν επιστροφή επιχορηγήσεων για προγράμματα χωρίς συμβάσεις και ο πρώην πρόεδρος να αρνείται ότι τις υπέγραψε.

Ζητήθηκε η συνδρομή μου. Για το θέμα αποφασίστηκε να δοθεί λύση εσωτερικά. Παράλληλα, η επίθεση από Μιχαηλίδη και Agrenda συνεχιζόταν. Το Yπουργείο για πρώτη φορά δεν χρηματοδότησε το συνέδριο των νέων αγροτών. Η παλιά διοίκηση άφαντη.
Στις αρχές του έτους έκανα πρόταση στο Δ.Σ. για μια πλήρη αναδιοργάνωση της Π.Ε.Ν.Α. Ξεκινήσαμε, με σύμβαση για την συνδρομή μου ως συμβούλου διοίκησης, περασμένη στα βιβλία και ελεγμένη από δικηγόρο. Στην πορεία, Μιχαηλίδης και Αgrenda συνέχιζαν τις επιθέσεις. Μόνιμη επωδός, ότι οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. ήταν "άκυρες".

Όλοι όσοι γνωρίζουμε τις διαδικασίες ή θέλουμε να μάθουμε, ξέρουμε πως μια συνέλευση σωματείου είναι παράνομη και άρα 'άκυρη", μόνο αν την κηρύξει το δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 101 του ΑΚ. Η επίκληση άκυρης συνέλευσης που δεν την έχει κηρύξει το δικαστήριο, συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση. Δεν δώσαμε συνέχεια γιατί καταλαβαίναμε πως η χρόνια παραμονή σε θέση εξουσίας δημιούργησε στον κ. Μιχαηλίδη σύνδρομα «κτητικότητας», ενώ παράλληλα έχασε μια πηγή εσόδων, κάτι που κατανοούμε, μέχρι ένα σημείο, λόγω της κρίσης. Για εμάς ο στόχος ήταν ένας και σαφής: Άμεση, διαφανής και ουσιαστική αναδιοργάνωση.

Ξεκινήσαμε το ξεσκαρτάρισμα. Κλείσαμε χρόνιες εκκρεμότητες, οργανώσαμε τη διοικητική υποστήριξη, δημιουργήσαμε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, οργανώνουμε ομάδες εργασίας, δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό κ.α.
Ο,τι κάναμε, ό,τι βρήκαμε και ό,τι προτείνουμε, το παρουσιάσαμε στη Γ.Σ. της 8ης Μαρτίου. Την ίδια μέρα, το πρωτοσέλιδο της Agrenda παρουσίασε τους νέους αγρότες ως ξυπόλυτους, με τρύπιες κάλτσες να βλέπουν ποδόσφαιρο. Ένα προσβλητικό για όλους τους νέους αγρότες στερεότυπο, που προβάλει μια εικόνα την οποία κακόβουλα προσπαθούν να περάσουν όσοι θέλουν να απαξιώσουν τον μόχθο του αγρότη. Γνωρίζω τον εκδότη, Γιάννη Πανάγο, και με γνωρίζει και αυτός, εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρω και πάντα εκτιμούσα το ήθος του αλλά και την ευαισθησία του για τους αγρότες. Τι άλλαξε;

Στο εσωτερικό της εφημερίδας και στη σελίδα 6, υπάρχει το άρθρο του κ. Π. Αλεξανδρή με τίτλο: "Υπό την απειλή πραξικοπήματος η συνέλευση της ΠΕΝΑ στη Λάρισα". Ένα ρεπορτάζ ανυπόστατο, που βεβαίως δεν επιβεβαιώθηκε.
Η Π.Ε.Ν.Α. έκανε αυτό που όφειλε. Ενημέρωσε τα μέλη της για τα κακώς κείμενα, παρουσίασε τον απολογισμό της νέας διοίκησης, συζήτησε για τα κρίσιμα αδιέξοδα των αγροτών και παρουσίασε τις προτάσεις της. Με Δελτίο Τύπου ανακοινώσαμε τον ντροπιαστικό απολογισμό των «εργασιών Μιχαηλίδη». Η Αgrenda συνέχισε, σχολιάζοντας ότι είναι άνευ ουσίας τα θέματα που θίγονται. Ο συντάκτης της, κ. Αλεξανδρής μάλλον θεωρεί επουσιώδες για έναν οργανισμό την ανυπαρξία φορολογικών δηλώσεων. Επουσιώδες την απουσία φορολογικής ενημερότητας. Επουσιώδες το να έρχονται εξώδικα και να ζητούνται επιστροφές επιχορηγήσεων. Μάλλον για αυτόν η διαφάνεια δεν είναι προτεραιότητα.

Με όλα αυτά, προβληματίζομαι βαθιά για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από όλη αυτήν την επίθεση. Σχετικά με τον κ. Μιχαηλίδη είναι ξεκάθαρο. Είχε στήσει μια επιχείρηση και έχασε το μεροκάματο. Συνεχώς ανακαλύπτονται κρυφά προγράμματα. Το 2012, ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι η Π.Ε.ΝΑ. έκανε 196 εκδηλώσεις όπου ο ίδιος συμμετείχε εθελοντικά. Στην πορεία, βρέθηκε ότι υπήρχε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας γενιάς με τίτλο "Τεχνική Υποστήριξη Νέων Αγροτών", όπου εντάσσονται οι παραπάνω δράσεις. Από ότι φαίνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν γίνει και άλλα στο όνομα της Π.Ε.Ν.Α. χωρίς την Π.Ε.Ν.Α. Επί παραδείγματι, χρηματοδοτήθηκε το site της Π.Ε.Ν.Α. το οποίο όμως, είναι στην ιδιοκτησία του συνεργάτη του κ. Μιχαηλίδη κ. Γιατζόγλου!

Ταυτόχρονα, έχουν παρουσιαστεί μαρτυρίες και για χρήματα που έχει λάβει από διάφορες Ε.Ν.Α. για τεχνική υποστήριξη χωρίς να έχει εκδώσει παραστατικά. Για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρώ πως αυτό είναι έγκλημα. Γίνεται όμως έγκλημα, με τη σημερινή, προδοτική του στάση απέναντι στους νέους αγρότες.

Τι συμβαίνει όμως με την Agrenda; Γιατί αυτό το μένος; Και που είναι το ήθος του Γιάννη Πανάγου που ξέραμε εμείς οι "γέροι", που έψαχνε πάντα την ουσία των πραγμάτων; Πώς η κοινή λογική έγινε «κενή» λογική; Τι σχέση έχουν οι νέοι αγρότες με τρύπιες κάλτσες; Γιατί χτυπάει το θεσμό; Πώς ξαφνικά, σε 7 μήνες, η Π.Ε.Ν.Α από πρότυπο οργάνωσης, "αδρανοποιήθηκε"; Επειδή έφυγε ο Μιχαηλίδης; Και τέλος πάντων ποια είναι η πρόταση; Νέες εκλογές; Ποιος τις αρνήθηκε;  Αλλά ο έλεγχος θα γίνει, αυτό να το γνωρίζετε. Την φύρα την πετάμε. Δεν την πουλάμε. Μόνο «καθαροί» μπορούμε να προχωρήσουμε.
Και μια τελευταία κουβέντα. Από την στιγμή που η ιστορία το έφερε να ασχοληθώ ξανά με τους Νέους Αγρότες, η Π.Ε.Ν.Α. θα γίνει πρότυπο οργάνωσης. Αν όχι, τότε θα πέσει σαν το κούγκι και θα πάρει όλα τα λαμόγια του χώρου μαζί.

Η Π.Ε.Ν.Α θα γίνει αυτό που της αρμόζει και αυτό που οι καιροί απαιτούν, πρότυπο διαφάνειας, καινοτομίας και συλλογικότητας. Γιατί με αυτό το όραμα την δημιουργήσαμε και αυτή είναι η αποστολή της. Αν ξεστράτισε, έχει γερές βάσεις και έχουν γνώση οι φύλακες για να την ξαναφέρουν στην αρετή. Ας πάρουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις αποφάσεις τους και ας διαλέξουν με ποια πλευρά είναι. Πάντως τα προγραμματάκια "ενημέρωσης" των νέων αγροτών, χωρίς οι νέοι αγρότες να ξέρουν τι παίζεται στην πλάτη τους, τελειώσαν. Όσοι το καταλάβουν νωρίς, τόσο το καλύτερο γι΄ αυτούς.

Σπύρος Καχριμάνης
τ. Γ.Γ. Ένωσης Νέων Αγροτών - Σύμβουλος διοίκησης Π.Ε.Ν.Α.
12 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου